Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtette a jelszavát?Regisztráció
Danube Institute
Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
NKA
OTP Bank
Prima Prissima díj 2003
EEM
Príma-díj
Magyarország Barátai Alapítvány
Polgári Magyarországért Alapítvány
Batthány Alapítvány
NMI
Hungarian Review

Fehér István

„Sorsunk örök üzenet” – Gérecz Attila költészetéről

"Gérecz Attila azért archetipikus költő, mert ami hátramarad utána, az hasonlóan viselkedik, akár a zsoltárok Dávid halála után, vagy más szakrális irodalmi művek mitikus szerzőik történeti létezésén túl. A szerző létezésének és végül halálának teljes súlyát belehelyezi a poézis állításaiba, így azok szépsége nem merül ki a versmértékbe szőtt tartalmi asszociációk szubtilis érzéki izgalmának légies áradásában."

Molnár Antal

Hírünk a nagyvilágban – A középkori Magyarország művészetéről angolul

"Nem kevesebbről van tehát szó, mint hogy az a nagyrészt elpusztult örökség, amelynek 'bús düledékei' felett mi magyarok nemzetközi összehasonlításban általában kesergünk vagy szégyenkezünk, és sokszor a legkevésbé sem gondoljuk, hogy ez a Lajtán túl bárkit is érdekelhet, mégsem olyan kevés és érdektelen annak, aki tudja, mit érdemes keresni és nézni a középkori Európa művészeti hagyatékában."

Zemmour, Éric

Clemenceau, avagy bűn és bűnhődés

"Clemenceau határtalan és árnyalat nélküli németgyűlöletének Franciaország lett a kárvallottja, hiszen érdekében állt volna különbséget tenni a jó és rossz német, a lehetséges szövetséges és a megveszekedett ellenség között. Hihetetlen paradoxon: javíthatatlan németellenessége és magával cipelt forradalomimádata megmentette Bismarck reakciós mesterművét. Poincaré undorral jegyezte naplójába: 'Nos, a német egységet mi hoztuk létre.'"

Gróh Gáspár

Egy tanácstalan köztársaság

"Kun Béla maga jelentette ki, hogy kormánya nem áll a területi integritás alapján. Hogy ez az ideológiai állásfoglalás mit jelentett a gyakorlatban? Azt, hogy a Vörös Hadseregbe lépve újból fegyvert fogó, a nemzet jövőjét és hazájuk területi védelmét szolgáló katonák nem kaptak valóságos esélyt szülőföldjük megvédésére."

1% Metafizika - Rovat Szabados György emlékére - Szerkeszti Kodolányi Gyula